Header Ads

biology -body Health and Hygiene

Health and Hygiene

I Choose the correct answer
1. Our body needs ______ for muscle- building
a) carbohydrate b) fat c) Protein d) Water
2. Scurvy is caused due to the deficiency of________.
a) Vitamin A b) Vitamin B c) Vitamin C d) Vitamin D
3. Calcium is an example of a _________.
a) carbohydrate b) fat c) Protein d) minerals
4. We should include fruits and vegetables in our diet, because_______.
a) They are the best source of Carbohydrates
b) They are the best source of Proteins
c) They are rich in minerals and Vitamins
d) They have high water content
5. Bacteria are very small _______ microorganism.
a) Prokaryotic b) Eukaryotic c) Protozoa d) A cellular

II True or False
6. There are three main nutrients present in food. Ans: True (Proteins ,carbohydrates and fats)
7. Fats are used as an energy store by our body. Ans: True
8. All bacteria have flagella. Ans: False
9. Iron helps in the formation of haemoglobin. Ans: True
10. Virus can grow and multiply outside host. Ans: False

III Fill in the Blanks
11. Malnutrition leads to _________ Ans: Deficiency Diseases
12. Iodine deficiency leads to ______ in adults. Ans: Goiter
13. Vitamin D deficiency causes _______. Ans: Rickets
14. Typhoid is transmitted due to contamination of _____ and water. Ans: Food
15. Influenza is a ___________ disease. Ans: communicable

VI Match the Following

16. Vitamin A -             Rickets (19)
17. Vitamin B -             Night blindness (16)
18. Vitamin C -             Sterility (20)
19. Vitamin D -             Beri beri (17)
20. Vitamin E –             Scurvy (18)

V. Write Short Answer:

21. Write two examples for each of the following.
a) Food items rich in fat.
Ans: Dark Chocolate, Cheese, Eggs
b) Vitamin deficiency diseases.
Ans: Rickets, Beri beri, Scurvy, Night blindness

22. Differentiate between carbohydrate and protein
Ans: Proteins are the nutrients that help us in building bodies, in growth .proteins are needed by children in a fine amount, but it is preferred to eat less proteins by adults.eg- pulses, meat,fish,egg etc. carbohydrates are the nutrients that provide us energy to work. They are usually taken by a people of all ages in fine amount.eg-potatoes & rice.

23. Define the term “ Balanced diet”.
Ans: A diet should contain adequate amount of all the necessary nutrients required for healthy growth and activity.

24. Why should the fruits and vegetables not to be washed after cutting?
Ans: They are not been washed after cutting because they looses all their minerals and proteins.

25. Write any two viral diseases
Ans: HIV/AIDS, smallpox, and Ebola

26. What is the main feature of a microorganism?
Ans: Microorganisms are the smallest organisms on Earth. Microorganisms may be composed of prokaryotic or eukaryotic cells, and they may be single-celled or multicellular. Examples of
microorganisms include algae, fungi, protozoa, bacteria and viruses. Microorganisms play many unique and complex roles within an ecosystem, and they can perform a variety of functions,
such as photosynthesis, breaking down waste, and infecting other organisms.