Header Ads

chemistry set 2


Q1. An element X has four electrons in its outermost orbit. What is the formula of its compounds with Hydrogen? 
An element X has four electrons in its outer orbit. What will be the formula of its compounds with hydrogen? 
(a) X_4 H 
(b) X_4 H_4 
(c) XH_3 
(d) XH_4

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The compounds of element X which has four electrons in its outermost orbit will be XH4.

Q2. According to weight, the percentage of Hydrogen in water (H_2 O) is, according to weight, the percentage of hydrogen in water  
(H2O), is it? 
(a) 44.45% 
(b) 5.55% 
(c) 88.89% 
(d) 11.11%

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Percentage of composition is the percent by mass of each element present in a compound.
In Water, H_2 O = 2 + 16 = 18 g/mol
Molecular weight of water 18.0152 grams.
No. of Hydrogen atoms present in Water = 2
∴ Percentage of Hydrogen in water
=2/18×100=11.11%

Q3 Burning of Hydrogen 
 Produces- What is generated by hydrogen burning - 
(a) Oxygen / Oxygen 
(b) Ash / ash 
(c) Soil / Soil 
(d) Water / Water

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Hydrogen gas is highly flammable and burns in air at a very wide range of concentrations between 4% to 75% by volume. Hydrogen gas cannot burn in absence of air. But by burning with Oxygen it produces water.

Q4. Which one of the following fuels causes minimum air pollution? 
 Which of the following fuel causes minimal air pollution? 
(a) Kerosene oil / Kerosene oil 
(b) Hydrogen / Hydrogen 
(c) Coal / Coal 
(d) Diesel / Diesel

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Hydrogen is the purest combustion fuel. Water is generated from burning of Hydrogen. While coal, kerosene oil and diesel are known as fossil fuel or carbonic fuel which generates Carbon dioxide and many other harmful gases when it burns.

Q5. Hydrogen can be obtained from water? 
Hydrogen can be obtained from water? 
(a) Reaction with metal oxide / reaction with metallic oxide 
(b) Reaction with non-metal oxide / reaction with non-metallic oxide 
(c) Reaction with metals / reaction with metals 
(d) Reaction with metal Hydrides / metal hydride Reaction with

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Mg(metal) +2H2O= Mg(OH)2+H2

Q6. The chemical formula of Heavy water is? 
What is the chemical formula of heavy water? 
(a) H_2 O 
(b) D_2 O 
(c) H_2 CO_3 
(d) H_2 S

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Heavy water (D_2 O) Deuterium Oxide is used as a moderator and coolant in nuclear reactors because it slows down neutrons effectively and also has a low probability of absorption of neutrons. Deuterium is an isotope of Hydrogen which comprises both a neutron and a proton. D_2 O is a form of water which reacts with Oxygen to form Deuterium Oxide (D_2 O), also known as heavy water.

Q7 The substance used as moderator and coolant both, in nuclear 
reactors is: The substance used in both  nuclear reactors as a moderator and coolant is _______
(a) Ordinary water / ordinal water 
(b) Heavy water / heavy water 
(c) Liquid Ammonia / Liquid Ammonia 
(d) Liquid Hydrogen / Liquid Hydrogen

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Heavy water (D_2 O) Deuterium Oxide is used as a moderator and coolant in nuclear reactors because it slows down neutrons effectively and also has a low probability of absorption of neutrons. Deuterium is an isotope of Hydrogen which comprises both a neutron and a proton. D_2 O is a form of water which reacts with Oxygen to form Deuterium Oxide (D_2 O), also known as heavy water.

Q8. What is heavy water? 
What is heavy water? 
(a) Oxygen + Heavy Hydrogen / Oxygen + Heavy Hydrogen 
(b) Hydrogen + Oxygen / Hydrogen + Oxygen 
(c) Hydrogen + New Oxygen / Hydrogen + New Oxygen 
(d) Heavy Hydrogen + Heavy Oxygen / Heavy Hydrogen + Heavy Oxygen

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Heavy water (D_2 O) Deuterium Oxide is used as a moderator and coolant in nuclear reactors because it slows down neutrons effectively and also has a low probability of absorption of neutrons. Deuterium is an isotope of Hydrogen which comprises both a neutron and a proton. D_2 O is a form of water which reacts with Oxygen to form Deuterium Oxide (D_2 O), also known as heavy water.

Q9. The usual valence of hydrogen is: 
The general composite of hydrogen is: 
(a) -2 
(b) 0 
(c) +1 or sometimes -1 
(d) +2

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hydrogen can either gain or lose an electron to have a stable electron shell, giving it a valence of +1 or -1.

Q10. Who among the following discovered heavy water? 
Heavy water was discovered by which of these? 
(a) Heinrich Hertz / Henrique Hertz 
(b) HC Urey / H.C. Urey 
(c) G. Mendel / G. Mendel 
(d) Joseph Priestly / Joseph Priestly

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Harold Clayton Urey, an American Chemist discovered heavy water in 1931. He was awarded Nobel Prize in Chemistry in 1934 for this discovery.

Q11. Consider the following statements: 
Read the following statements  carefully. 
Hard water is not suitable Hard water is not suitable  

1. For drinking / drinking  
2. Washing clothes with soap / laundry with soap   
3. For use in boilers / boiler  
4. Irrigating crops / crops Which of these statements are correct for irrigation  Which of these statements is true? (a) 1 and 2/1 and 2 (b) 2 and 3/2 and 3 (c) 1, 2 and 4 / 1,2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4 / 1,2,3 And 4







Show Answer
Ans.(d)
Sol. Drinking water is described as “hard” due to the presence of highly dissolved minerals specifically sulphates of Calcium and Magnesium Chloride. It is very difficult to wash clothes with hard water as it requires more soap and leaves a messy scum that cannot be washed out easily. When hard water is boiled at home or in industries, it leaves deposits of Calcium and Magnesium salts. These deposits reduce the efficiency of boilers, kettles and pipes and can cause blockages and even burst of the boilers. If salt level increases in irrigation water, it becomes harder for lawns and landscape plant to take up water even though the soil is moist. Consequently, more salty water requires extra effort to irrigate.

Q12. Permanent hardness of water is due to- 
 The reason for permanent hardness of water is :
(a) Chlorides and sulphates of Calcium and Magnesium / Chloride and sulfate of calcium and magnesium 
(b) Calcium bicarbonate sulphates / calcium bicarbonate sulphates 
(c) Magnesium bicarbonate / Magnesium bicarbonate 
(d) Clorides of Silver and Potassium / Silver and Potassium Chlorides

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Drinking water is described as “hard” due to the presence of highly dissolved minerals specifically sulphates of Calcium and Magnesium Chloride. It is very difficult to wash clothes with hard water as it requires more soap and leaves a messy scum that cannot be washed out easily. When hard water is boiled at home or in industries, it leaves deposits of Calcium and Magnesium salts. These deposits reduce the efficiency of boilers, kettles and pipes and can cause blockages and even burst of the boilers. If salt level increases in irrigation water, it becomes harder for lawns and landscape plant to take up water even though the soil is moist. Consequently, more salty water requires extra effort to irrigate.

Q13. Which is the purest form of water? 
Which is the purest form of water? 
(a) Tap water / tap water 
(b) Sea water / Sea water 
(c) Rainwater / water of the year 
(d) Distilled water / distilled water
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Rainwater gets its compositions largely by dissolving particulate materials in the atmosphere (upper troposphere) when droplets of water nucleate on atmospheric particulates and secondly by dissolving gases from the atmosphere. Its pH value is 7 whereas the water on the earth is mixed with an alkaline material that makes the water impure. 

Q14. Water is a good solvent of 
ionic salts because- water is a good solvent of ionic salts because-
(a) It has a high boiling point / its high boiling point 
(b) It has a high dipole moment / there is a high dipole in it. 
(c) It has a high specific heat / high specific movement in it 
(d) It has no color / it has no color

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Water is a good solvent due to its polarity which can easily dissolve into polar compounds. Water dissolves ionic salts by hydrating their component ions. For example, water dissolves NaCl by hydrating and stabling the Na+ and Cl– ions.
Q15. Large quantities of drinking water by  
impure water are prepared by -  
(a) Desalination / desalination 
(b) Distillation / distillation 
(c) Ion-exchange / ion exchange 
(d) Decantation / decantation

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Desalination is a process that removes minerals from saline water (Also refer to removal of salts and minerals). Seawater desalination has a very effective way of production of potable water for drinking and industries.


Q1. Goldsmiths uses aqua regia, which is used by mixing- 
Goldsmith Aqua Regi , which is prepared by a  mixture
of- (a) Nitric acid and Sulfuric acid / Nitric acid and sulfuric acid 
(b) Nitric acid and Hydrochloric acid / Nitric acid and hydrochloric acid 
(c) Sulfuric acid and Hydrochloric acid / Sulfuric acid and hydrochloric acid 
(d) Citric acid and Benzoic acid / Citric and benzoic acid

Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Aqua Regia is an acidic, corrosive and oxidative mixture of three parts concentrated hydrochloric acid (HCl) and one part concentrated nitric acid (HNO3). It is called some acid mixtures that can dissolve the "noble" metals: Gold (Au), Platinum (Pt) and Palladium (Pd).  

Q2. pH value shows the Numeric value of-pH value shows the  
numerical value of _______. 
(a) Chemical quality used for photographic negative development 
(b) Analyzing the nature of solution acidic or basic / Analysis of the nature or the solution of the original solution 
(c) Analysing the intensity of An earthquake / earthquake intensity analysis 
(d) Analysing for checking purity of milk / analysis of the accuracy of milk analysis
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. The pH scale measures the acidity or basicity of a solution The solution with a pH less than 7 is said to be acidic and solution with the pH greater than 7 is basic or alkaline. The pure water has a pH value 7. The logarithm of the reciprocal of hydrogen ion concentration in gram atoms per liter is measured by pH scale from 0 to 14.

Q3 A solution turns red litmus blue The pH of solution is-  
A red slurry turns blue in litmus paper. What is the pH value of that solution? 
(a) 7 
(b) 1 
(c) 5 
(d) None of the above / None of these
Show Answer
Ans. (D) 
Sol. When a red litmus paper is immersed in a base of alkaline, the red litmus paper turns blue indicating the given solution as alkaline / base. When a blue litmus paper is immersed in an acid, the litmus paper turns red from blue indicating acid. The solution having pH value is less than 7 is acidic and the solution having pH value more than 7 will be basic. According to the question, the red litmus paper turns blue which shows alkaline / basic nature of the solution. Thus, it has the pH value more than 7 

Q4. Which acid is considered as a basic chemical in industry? 
Which acid is considered as a basic chemical in the chemical industry? 
(a) H_2 CO_3 
(b) HNO_3 
(c) H_2 SO_4 
(d) HCL
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. In the chemical industry, the sulfuric acid (H_2 SO_4) is considered as basic chemical. Sulfuric acid is mainly used in petrochemical industries. It is also used in the laboratory

Q5. An aqueous solution of copper sulphate is acidic in nature because the salt undergoes- the nature of an aqueous solution of copper sulphate is acidic as the salt  
passes through which
(a) dialysis / dialysis 
(b) electrolysis / electrolysis 
(c) hydrolysis / hydrolysis 
( d) Photolysis / Photolysis
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. Copper sulphate react with water which produces strong acid H_2 SO_4 and work base Cu (OH) as there is a process of hydrolysis. So is it acidic in nature 
CuSO_4 + 2H_2 O → H_2 SO_4 + Cu (OH) _2 

Q6. Which is not a lewis acid? 
 Which of the following is not Lewis acid? 
(a) AlCl3 
(b) BF3 
(c) NH3 
(d) FeCl3
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. The Lewis Acids are lone pair acceptors. The Lewis bases are lone pair donors. Nitrogen in NH3 has 5 electrons in which 3 of them are involved in bonding. That leaves one lone pair This lone pair is available for bonding. Therefore, NH3 is a Lewis base. 

Q7 Assertion (A): To dilute sulphuric acid, acid is added to water and not water to acid. 
To dilute sulfuric acid, acid is mixed in water, not water in acid. 
Reason (A): Specific heat of water is very high 
The specific heat of water is very high
(a) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A) / both (A) and (R) are true, and (R) ( A) is the correct explanation. 
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A) / both (A) and (R) are true, but not true explanation of (R) (A) is. 
(c) (A) is true, but (R) is false / (A) true, but (R) is wrong. 
(d) (A) is false, but (R) is true / (A) is false, but (R) is true
Show Answer
Ans. (A) 
Sol. In order to dilute sulfuric acid, which is used in water, which produces heat and energy. The temperature of the mixture does not increase due to the latent heat of water. If water is added into acid then more heat will be generated which results in the temperature of the mixture. Therefore, acid is added to water to dilute sulfuric acid. Therefore, both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A). 

Q8. Sodawater-obtained by passing carbon dioxide in water is: 
 What is the soda watter obtained by passing carbon dioxide in water  :
(a) An oxidising agent / an oxidizing agent 
(b) Basic in nature / alkaline    
in nature (c) Acidic in nature / nature In acidic 
(d) A reduucing agent / decay factor
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. The carbon dioxide (CO2) gas dissolved in water can cause water to be acidic The acidity of water from dissolved CO2 can be reduced by a baking soda (Sodium bicarbonate). When carbon dioxide is dissolved in the water, it forms a carbonic acid (H2CO3) by reacting with water (H2O) and remains in dissolved state at high pressure. So, the soda water becomes acidic in nature 

Q9. Which of the following acid does not contain  
oxygen? 
(a) Nitric Acid / Nitric Acid (b) Sulphuric Acid / Sulfuric Acid (c) Hydrochloric Acid / Hydrochloric Acid (d) All of above / This is all



Show Answer
Ans. (C) 
Sol. Hydrochloric Acid (HCl) does not contain Oxygen, as it is a mixture of Hydrogen and Chlorine.

 Q10. What is Nila Thotha?  
     What is blue thumb? 
(a) Copper Sulphate / Copper Sulphate 
(b) Calcium Sulphate / Calcium Sulphate 
 (c) Iron Sulphate / Iron Sulphate 
(d) Sodium Sulphate / Sodium Sulphate
Show Answer
Ans. (A) 
Sol. Nila thotha is a compound of copper and sulfate. Its chemical formula is CuSO4.5H2O 

Q11. An unknown gas quickly dissolves in water. This gaseous aqueous solution turns red litmus in the blue. This gas produces hydrogen chloride with a white flame. This unknown gas is-  
An unknown gas quickly dissolves in water. This gaseous water solution turns red litmus into blue. This gas produces hydrogen chloride with a white flame. What is this unknown gas -
(a) Sulfur dioxide / sulfur dioxide 
(b) Nitric Hydroxide / Nitric hydroxide 
(c) Ammonia / ammonia 
(d) Carbon monoxide / Carbon monoxide
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. The aqueous solution of Ammonia changes the color of red litmus in blue. Ammonia produces a white flame when it reacts with Hydrochloric acid 

Q12. Below are the codes given below. Select the correct answer? 
Use the code below to match the following lists. Select the correct answer? 
List-I / List I List-                II / List II 
A. Washing Soda / Washing Soda          1. Sodium Hydroxide / Sodium Hydroxide 
B. Caustic Soda / Caustic Soda    2. Copper Sulphate / Copper Sulphate 
C. Neela Thotha  / Blue Thoth                3. Sodium Thiosulphate / sodium thiosulfate 
D. Hypo / Hypo          4. Sodium Carbonate / Sodium Carbonate 
Code: A  D
(a) 1 
(b) 4  2
(c) 4          2 
(d) 3  4

Show Answer
Ans. (B) 
Sol. The correct matched list as follows: 
Washing soda  Sodium Carbonate 
Caustic soda  Sodium Hydroxide 
Hypo  Sodium Thiosulphate 
Neela Thotha  Copper Sulphate 

Q13. Below are the codes given below. Select he correct answer? 
Use the code below to match the following lists. Select the correct answer? 
List-I / List I List-                II / List II 
A. Neela thotha / Blue Thoth           1. Sodium bicarbonate / sodium bicarbonate  
B. Epsom salt / rock salt           2. Sodium Hydroxide / Sodium Hydroxide 
C. Baking soda / Baking soda                 3. Magnesium Sulphate / Magnesium    Sulfate 
D. Caustic Soda / Caustic Soda  4. Copper Sulphate / Copper Sulfate 
Code: / Code  

(a) 3 
(b) 4  3
(c) 3 
(d) 4  2
Show Answer
Ans. (D) 
Sol. The correct matched list is as follows: 
Neela thotha  Copper Sulphate 
Epsom salt  Magnesium Sulphate 
Baking soda  Sodium Bicarbonate 
Caustic soda  Sodium Hydroxide

Q14. Baking soda is- 
baking soda is-
(a) Sodium Chloride / Sodium Chloride 
(b) Sodium Bicarbonate / Sodium Bicarbonate 
(c) Baking Soda / Baking Soda 
(d) Sodium Hydroxide / Sodium Hydroxide
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Sodium bicarbonate is also known as Baking Soda. The chemical formula of Sodium Bicarbonate is NaHCO3.
Q15. Which acid is used in photography 
Which acid is used in photography  
(a) Formic acid / formic acid 
(b) Oxalic acid / oxalic acid 
(c) Citric acid / citric acid 
(d) Acetic acid / Acetic acid
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Oxalic acid is used in photography as Ferrous Oxalate. Formic acid is found in ants Citric acid is found in lemon and Acetic acid is also found in vinegar.



Q1. Out of the following which is not an alloy? 
Which of the following is not an alloy? 
(a) Steel / Steel 
(b) Brass / Brass 
(c) Bronze / Bronze 
(d) Copper / Copper

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Copper is a metal, however Steel, Brass and Bronze are alloys. 

Q2. Statement (A): Galvanized iron does not rust 
   Statement (A): Gleaned Iron is not rust. 
Statement (R): Zinc has the efficiency of oxidation. 
Statement (R): Zinc has the efficiency of oxidation. 
Code:  
Code:
(a)  Both (A) and (R) is correct, and (R) is right explication of (A). 
Both (A) and (R) are correct, and (R) (A) is the correct explanation. 
(b)  Both (A) and (R) are correct, but (R) is the right classification of (A). 
Both (A) and (R) are correct, but (R) (A) does not have the correct classification 
(c) (A) is correct, but (R) is wrong. 
(A) is correct, but (R) is wrong. 
(d) (A) is wrong, but (R) is correct (A) is wrong, but (R) is correct 
.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Galvanization is the process of applying a protective zinc coating on steel or iron to prevent them from rusting and oxidation.

Q3 An alloy is a 
alloy? 
(a) Pure metal / pure metal 
(b) Mixture of metals in any proportion / mixture of metals in any ratio 
(c) Mixture of metals in fixed proportion / mix of metals in fixed ratio 
(d) Mixture of two non metals / Mix of two non-metals
Show Answer
Ans.(c)
Sol. An alloy is a homogenous substance which can be made by melting of two or more elements in fixed proportion.

Q4. The first alloy made by humans was the first alloy made by humans 

(a) Steel / Steel 
(b) Brass / Brass 
(c) Bronze / Bronze 
(d) Mild steel / Light steel
Show Answer
Ans.(c)
Sol. One of the first alloys made by humans was bronze, which is a mixture of the metals tin and copper.

Q5. Aluminum surface is often 'Anodized' This means the deposition of a layer of- The  
aluminum surface is often 'anodized'. That is, what is the coagulation of which layer? 
(a) Chromium Oxide / Chromium Oxide 
(b) Aluminum Oxide / Aluminum Oxide 
(c) Nickel Oxide / Nickel Oxide 
(d) Zinc Oxide / Zinc Oxide
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Anodizing is an electrical-chemical process by which the surface of a metal is made durable and rust resistant. In this process, a layer of Aluminium Oxide is deposited on Aluminium.

Q6. Alloy of which metal is used to make aeroplane and parts of the compartment of the train? 
Which alloy is used to make parts of airplane and train cans? 
(a) Copper / Copper 
(b) Iron / Iron 
(c) Aluminum / Aluminum 
(d) None of these / None of these
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Low density and strength make Aluminium idea for construction of aircraft, lightweight vehicles and ladders. An alloy of Aluminium called Duralumin is often used instead of pure Aluminium because of its improved properties. Easy shaping and corrosion resistance make Aluminium a good material for drinking cans and roofing materials.

Q7 Manganin is an alloy of 
Magnien, whose alloy is? 
(a) Manganese and Aluminum / Manganese and Aluminum 
(b) Copper and magnesium Copper and magnesium 
(c) Copper, Manganese and Nickel / Copper, Manganese and Nickel 
(d) Manganese, aluminum and iron / Manganese, Aluminum and Iron
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Manganin is a trademarked name for an alloy of typically 84% copper, 12% manganese, and 4% nickel. It was first developed by Edward Weston in 1892.

Q8. Which one of the following metals does not form amalgam? 
Which of the following metals does not make amalgam? 
(a) Zinc Zinc 
(b) Copper Copper 
(c) Magnesium Magnesium 
(d) Iron Iron
Show Answer
Ans.(d)
Sol. An amalgam is a substance formed by the reaction of Mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with Mercury, the notable exception being Iron.

Q9. Solder used in soldering metal pieces are any alloy of: 
Which of the alloys are solders in soldering metal pieces  
(a) Tin and Zinc / Tin and Zinc 
(b) Tin and Lead / Tin and Lead 
(c) Tin, Zinc and Copper / Tin, Zinc and Copper 
(d) Tin, Lead and Zinc / Tin, Lead and Zinc
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The common composition of solder is 32% Tin, 68% Lead. This combination has a low melting point and is useful for soldering components that are sensitive to heat.

Q10. Duralumin is an alloy of 
duralamumin whose alloy? 
(a) Aluminum and Copper / Aluminum and Copper 
(b) Aluminum and Iron / Aluminum and Iron 
(c) Aluminum and Carbon / Aluminum and Carbon 
(d) Aluminum and Mercury / Aluminum and Mercury
Show Answer
Ans.(a)
Sol.  It is mixture of Aluminium–copper alloys.

Q11. Bronze is an alloy of  
copper and bronze copper and ________ alloy is -
(a) Tin / tin 
(b) Aluminum / Aluminum 
(c) Silver / sewer 
(d) Nickel / Nickel
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bronze is an alloy made up of Copper and another metal T in. Compositions may very but most modern bronze is 88% Copper and 12% Tin.

Q12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code below the lists: Match List-I with List II and select the correct answer using the code given below the  
list: 
List - I                                        List - II  
A. German silver / German Silver                 1. Tin / Tin  
B. Solder / Solder                                2. Nickel / Nickel 
C. Bleaching powder / bleaching powder 3. Sodium / Sodium  
D. Hypo / Hypo                         4. Chlorine / Chlorine  
Code:  

(a) 1243 
(b) 2134 
(c) 1234 
(d) 2143
Show Answer
Ans.(d)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 60% Copper, 20% Zinc and 20% Nickel. It doesn’t have Silver. Solder of Tin and Lead is known as soft solder. The chemical name of bleaching powder is calcium hypochlorite Ca(ClO)2 (Hypo) Sodium Thiosulphate is a crystalline white smell less solid.

Q13. Percentage of Silver in German silver is: 
 Silver is the percentage of silver in German silver -
(a) 1% 
(b) 5% 
(c) 0% 
(d) None of these / None of these
Show Answer
Ans.(c)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 60% Copper, 20% Zinc and 20% Nickel. It doesn’t have Silver.

Q14. Which one of the following elements is not present in the German Silver? 
Which of the following elements is not present in German silver? 
(a) Copper / Copper 
(b) Aluminum / Aluminum 
(c) Zinc / Zinc 
(d) Nickel / Nickel
Show Answer
Ans.(b)
Sol. German Silver or Nickel silver is an alloy consisting 60% Copper, 20% Zinc and 20% Nickel.
Q15. Which of the following alloys is a maximum percentage of copper? 
Which of the following is the maximum percentage of copper in alloy? 
(a) Brass / Bronze 
(b) Bronze / Bronze 
(c) German Silver / German Silver 
(d) Gun Metal / Gun Metal
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Brass consists 68-71% Copper and rest is Zinc, Bronze consists 90% Copper and 10% Tin. German silver has almost 50% Copper. Gunmetal consists 85% Copper, 5% Tin, 5% Lead, 5% Zinc. 



Q1. Which metal exists as a common component in Brass, Bronze and German Silver? 
Which metal is there as a common ingredient in Brass, Bronze and German Silver? 
(a) Antimony / Antimony 
(b) Copper / Copper 
(c) Tin / Tin 
(d) Zinc / Zinc



Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Brass contains 68-71% copper and rest is Zinc. Bronze contains 88% copper and 12% tin. German silver has almost 50% Copper Gunmetal consists 85% copper, 5% tin, 5% lead, 5% zinc.

Q2. Brass is an alloy of-  
whose alloy is bronze? 
(a) Copper and Nickel / Copper and Nickel 
(b) Nickel and Zinc / Nickel and Zinc 
(c) Copper and Zinc / Copper and Zinc 
(d) Iron and Nickel / Iron and Nickel
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. Brass contains 68-71% copper and rest is Zinc. Bronze contains 88% copper and 12% tin. German silver has almost 50% Copper Gunmetal consists 85% copper, 5% tin, 5% lead, 5% zinc.

Q3 Check these statements 
Check out these statements: 
 (i) Brass is an alloy of Copper and Zinc / Brass Copper and Zinc Alloy 
(ii) Magnetite is the main ore of Aluminum / Magnetite is the main ore of aluminum. 
(iii) Mercurius Solubilis are the substance which mainly involves mercury / Mercury's Solubilis is a substance that mainly contains mercury. 
(iv) Potassium Nitrate (KNO3) is a chemical used in photography / potassium nitrate (KNO3) photography. 
Which are the above are true 
Which of the above is true. 
Code: / Code: 
(a) (i) and (ii) / (i) and (ii) 
 (b) (i) and (iii) / (i) and (iii) 
(c) (ii) and (iii) ) / (ii) and (iii)
(d) (ii), (iii) and (iv) / (ii), (iii) and (iv)
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Statement (i) and (iii) are correct but statements (ii) and (iv) are wrong because Magnetite (Fe3O4) is an ore of Iron and Silver Bromide (AgBr) used in photography.

Q4. Brass gets fade color in air due to the presence of-  
Because of its presence, the color of brass gets faded into the air? 
(a) Oxygen / Oxygen 
(b) Hydrogen Sulphide / Hydrogen sulphide 
(c) Carbon dioxide / Carbon dioxide 
(d) Nitrogen / Nitrogen
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Hydrogen Sulfide is responsible for fading of brass.

Q5. Combination of which substance in the alloy renders stainless steel non-magnetic? 
Which of these substances combines stainless steel to be non-magnetic in these alloys? 
(a) Carbon / Carbon 
(b) Chromium / Chromium 
(c) Nickel / Nickel 
(d) Molybdenum / Molybdenum
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. Stainless steel becomes non-magnetic by combining the alloy with Nickel, while the extra carbon is mixed to gain more hardness. 

Q6. To make the steel hard to increase in-  
steel, which of the following are required to increase? 
(a) The amount of carbon / carbon content 
(b) The quantity of Manganese / quantity of manganese 
(c) The quantity of silicon / volume of silicon 
(d) The quantity of chromium / chromium volume
Show Answer
Ans. (A) 
Sol. Steels are alloys of iron and other elements primarily Carbon and are widely used in construction and other area. Carbon inclusion in Iron as a hardening agent which strengthens Iron by distorting its crystal lattice. This distortion results in hardening. 

Q7 Which is resistant to the high temperature, have high hardness and abrasion resistance? 
Which of the following ingredients are added in iron to produce steel, which can resist high temperature, high hardness and friction? 
(a) Aluminum / Aluminum 
(b) Chromium / Chromium 
(c) Nickel / Nickel 
(d) Tungsten / Tungsten
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Stainless steel is a steel alloy with a minimum of 10.5% Chromium content by mass. The presence of Chromium protects steel from corrosion, rust and make it high-temperature resistance.

Q8. Stains of rust on clothes can be removed by 
rust - can be removed by  _______ -
(a) H2O2 
(b) Vinegar / vinegar 
(c) Petrol / Petrol 
(d) Alcohol / Alcohol
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Rust on clothes it can be removed

Q9. Steel is going to get more processed Which one is not used for this purpose? 
Adding some elements to the steel is further processed to obtain stainless steel. Which of the following is not used for this purpose? 
(a) Carbon / Carbon 
(b) Silicon / Silicon 
(c) Manganese / Manganese 
(d) Nickel / Nickel
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. Stainless Steel (stain-free iron) is an alloy whose constituent elements are as follows: 
Iron - 89.4% 
Chromium - 10.0% 
Manganese - 0.35% 
Carbon - 0.25% 
Silicon is not the constituent element of stainless steel, while some quantity of Nickel is Added a constituent element in stainless steel.

Q10. Silica content of granodiorite is in the range of -  
What is the extent of the granodayite silica content? 
(a) 22-33% 
(b) 78-88% 
(c) 11-21% 
(d) 44-66%
Show Answer
Ans. (D) 
Sol. 44-66% Silica content of granodiorite.

Q11. Which of those elements are included in stainless steel? 
Which of the following is included in stainless steel? 
(a) Chromium, Nickel and Iron / Chromium, Nickel and Iron 
(b) Nickel, Iron and Carbon  / Nickel, Iron and Carbon 
(c) Iron, Chromium, Manganese and Carbon / Iron, Chromium, Manganese and Carbon 
(d) Iron , Zinc, Chromium and Carbon / Iron, Zinc, Chromium and Carbon
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. Stainless Steel (stain-free iron) is an alloy whose constituent elements are as follows: 
Iron - 89.4% 
Chromium - 10.0% 
Manganese - 0.35% 
Carbon - 0.25% 
Silicon is not the constituent element of stainless steel, while some quantity of Nickel is Added a constituent element in stainless steel.

Q12. Q. Which is the chemical formula of gypsum which is an ingredient of cement? 
Which of these gypsum is a chemical formula that is a component of cement? 
(a) Ca2SiO4 
(b) CaSO4. 2H2O 
(c) CaO 
(d) CaSO4 3H2O
Show Answer
Ans. (B) 
Sol. CaSO4 2H2O

Q13. How much carbon steel contain? 
What percentage of carbon is in steel? 
(a) 0.1 - 2% 
(b) 7 - 10% 
(c) 10 - 50% 
(d) Zero / zero
Show Answer
Ans. (A) 
Sol. The amount of Carbon contains in steel lies between 0.1% to 2%. 

Q14. In the case of rusting, the weight of 
iron-rust changes the weight of iron? 
(a) Increases / increases 
(b) Decreases / decreases 
(c) remains remains the same / 
(d) Uncertain / uncertain
Show Answer
Ans. (A) 
Sol. Due to rust, the weight of iron increases as Iron is converted into iron-oxide after chemical reaction with Oxygen, in presence of the humidity.

Q15. Which of the following elements is included in Bell 
Metal Bel Metal? 
(a) Copper and Nickel / Copper and Nickel 
(b) Nickel and Zinc / Nickel and Zinc 
(c) Copper and Tin / Copper and Tin 
(d) Iron and Nickel / Iron and Nickel
Show Answer
Ans. (C) 
Sol. Bell metal is a hard alloy of copper and tin (typically 78% copper, 22% tin by mass).


Q1. Constituents of atomic nucleus are- 
 What are the components of atomic nuclei - 
(a) Electron and proton / electron and proton 
(b) Electron and neutron / electron and neutron 
(c) Proton and neutron / proton and neutrons 
(d) Proton, neutron and electron / proton, neutron and electron


Q1. Which one of the following substances is used in the food stuff? 
Which of the following substances is used in the preservation of food items? 
(a) Citric Acid / Citric Acid 
(b) Potassium Chloride / Potassium Chloride 
(c) Sodium Benzoate / Sodium Benzoate 
(d) Sodium Chloride / Sodium Chloride

Show Answer
S1 Ans. (C) 
Sol. The chemical formula of Sodium Benzoate is NaC7H5O2. It is widely used as food preservative, with E number E211 It is the sodium salt of benzoic acid and exists in this form when dissolved in water and its melting point is 410 ° C. 

Q2. Which one is used in food preservation? 
Which of the following is used in food preservation? 
(a) Sodium Carbonate / Sodium Carbonate 
(b) Acetylene / Acetylene 
(c) Benzoic Acid / Benzoic Acid 
(d) Sodium Chloride / Sodium Chloride

Show Answer
S2 Ans. (C) 
Sol. Benzoic acid (C_7 H_6 O_2) or C_6 H_5 COOH is the colourless crystalline solid and simple aromatic carboxylic acid. The name is derived from gas benzoin. It is an organic compound that is currently in various products ranging from food to cosmetics.

Q3 Refrigeration helps in food preservation by- 
refrigeration by which food preservation helps
(a) Killing the germs / microbes 
(b) Reducing the rate of biochemical reactions / reducing the rate of biochemical reactions 
(c) Destroying By destroying enzyme action / enzyme action 
(d) Sealing the food with a layer of ice / by sealing food with a layer of ice

Show Answer
S3 Ans. (B) 
Sol. Refrigeration preserves foods by slowing down the growth and reproduction of micro-organisms or we can say the rate of biochemical reactions.

Q4. Which of the following is a common refrigerant used in the domestic refrigerator? 
Which of the household refrigerators is a normal coolant used
(a) Neon / Neon 
(b) Oxygen / Oxygen 
(c) Freon / Freon 
(d) None of the above / None of the above

Show Answer
S4 Ans. (C) 
Sol. Freon is a common refrigerant used in domestic refrigerator. It is the name of a registered patent for a commercial refrigerant manufactured by Dupont. Freon is mildly toxic but stable halocarbon

Q5. Pasteurization is a process by which- Pasteurization is a process by  
which
(a) Milk is stored on a very low temperature for 24 hours / milk for 24 hours at very low temperature 
(b) Milk is heated for 8 hours / Milk is heated for 8 hours 
(c) First milk is heated up to a long time and then cooled within the specific time / first milk is heated for long periods and then it gets cooled immediately within the specified time. is 
(d) none none of these / these

Show Answer
S5 Ans. (C) 
Sol. In order to pasteurize milk, first, the milk is heated up to a longer time and then cooled within the specific time. Pasteurization is a process invented by the French Scientist Louis Pasteur during the nineteenth century. 

Q6. Aspirin is obtained from- 
aspirin is derived whom
(a) Petroleum / Petroleum 
(b) Earth / Earth 
(c) A tree / tree 
(d) Chemical reaction of acids / chemical reaction of acid

Show Answer
Ans. (C)  tree

Q7 Which one of the following form an irreversible complex with a hemoglobin of the blood? 
Which of the following makes an irreversible composite with hemoglobin in the blood? 
(a) Carbon Dioxide / Carbon Dioxide 
(b) Pure Nitrogen Gas / Pure Nitrogen Gas 
(c) Carbon Monoxide / Carbon Monoxide 
(d) A Mix of Carbon Dioxide and Helium / Combination of Carbon Dioxide and Helium

Show Answer
S7 Ans. (C) 
Sol. Carbon monoxide (CO) is a deadly, colorless, odourless, poisonous gas. It is produced by the incomplete burning of various fuels including coal, wood, charcoal, oil, kerosene, propane and natural gas. Carboxyhemoglobin (COHb) is a stable complex of carbon monoxide that generates in red blood cells when carbon monoxide is inhaled. 

Q8. Milk is an example of: 
Which milk is an example 
(a) A gel / a gel 
(b) A foam / a foam 
(c) An emulsion / an emulsion 
(d) A suspension / a suspension

Show Answer
S8 Ans. (C) 
Sol. An emulsion is a colloid of two or more immiscible liquids where one liquid contains a dispersion of the other liquids. Milk is an example of an emulsion. It is an example of an oil in water emulsion. 


Q9. Which of these is not a colloid: 
Which of the following is not one colloid
(a) Milk / Milk 
(b) Jelly / Jelly 
(c) Ice cream / ice cream 
(d) Colored glass / colored glass

Show Answer
S9 Ans. (C) 
Sol. Colloids are common Some examples include mayonnaise, milk, butter, gelatin, jelly, muddy water, plaster, colored glass, and paper. Every colloid consists of two parts: colloidal particles and the dispersing medium.

Q10. Milk is openly placed for sometime becomes sour due to- 
For the sake of keeping milk open for some time, which causes sour-
(a) Carbonic acid / Carbonic acid 
(b) Lactic acid / lactic acid 
(c) Citric acid / citric acid 
( d) Acetic acid / asicic acid

Show Answer
S10 Ans. (B) 
Sol. Milk contains a sugar called lactose. It also contains harmless bacteria called lactobacillus, which uses glucose for energy and creates lactic acid as a product. It is the lactic acid which makes the milk sour. The presence of lactic acid or lactate in milk is due to the fermentation of lactose caused by lactic bacteria. 

Q11. Which one of the following acids is formed during the change in milk in curd? 
Which of the following acid creates changes in milk curd? 
(a) Acetic acid / ascic acid 
(b) Ascorbic acid / Ascorbic acid 
(c) Citric acid / citric acid 
(d) Lactic acid / lactic acid

Show Answer
S11 Ans. (D) 
Sol. When pasteurized milk is heated to a temperature of 30-40 ° C or even at room temperature and a small amount of old curd or whey, the lactobacillus in that curd or whey sample begins to grow. They convert the lactose into lactic acid, which imports the sour taste to curd. 

Q12. 
Making curd is an ancient "biotechnology" process  that includes -
(a) Bacteria / Bacteria 
(b) Virus / Virus 
(c) Fungus / Fungus 
(d) Protozoa / Protozoa

Show Answer
S12 Ans. (A) 
Sol. Milk is converted into curd or yogurt by the process of fermentation. Milk contains of globular proteins called casein. The curd forms because of the chemical reaction between the lactic acid and bacteria.

Q13. Which of the following is an extract of clove oil? 
Which of the following is an extract of clove oil? 
(a) Metheol / methyl 
(b) Eugenol / Eugenol 
(c) Methenol / Methanol 
(d) Benzayldehyde / Benzylidaeid
Show Answer
S13. Ans. (B) 
Sol. Eugenol is a colorless or light yellow oil extract from clove oil having chemical formula C_10 H_12 O_2. It smells like cloves with spicy pungent taste. 

Q14. Organic food is supposed to be better for us because it is 
considered to be better for  organic food because it
depends on chemicals to improve the flavor / flavor 
(b) Is more expensive to is more expensive to buy / buy 
(c) Is grown in glasshouses keeping it clean of environmental pollutants / Glasshouse is cleaned by environmental pollutants 
(d) Is grown without the use of artificial fertilizers and pesticides. / Is used without the use of artificial fertilizers and pesticides

Show Answer
S14 Ans. (D) 
Sol. Organic food is produced by farmers who emphasizes the use of renewable resources and the conservation of soil and water. The organic food is produced without most conventional pesticides; fertilizers made synthetic ingredients or sewage sludge, bioengineering or ionizing radiation. 

Q15. Which was the first weapon in the first World War? 
Which of the following was used as a chemical weapon in World War I? 
(a) Carbon monoxide / carbon monoxide 
(b) Hydrogen cyanide / hydrogen cyanide 
(c) Mustard gas / mustard gas 
(d) Water gas / water-gas

Show Answer

S15 Ans. (C) 
Sol. Mustard gas, or sulfur mustard (Cl-CH2CH2) 2S, is a chemical agent that causes severe burning of the skin, eyes and respiratory tract. It can be absorbed in the body through inhalation, ingestion or by coming in the skin or eyes. It is used as chemical weapon in World War I



Q1. Which type of colloidal system is expressed in  the fog: 
what type of fog is the Kolaidiyl have systems:
(A) Liquid In A Gas / liquid into a gas 
(b) Gas in a liquid / gas in a liquid 
(c) Solid in a gas / solid in a gas 
(d) Liquid in Liquid / liquid in liquid

Show Answer
Ans.(a) 
Sol. When the water vapour in the air condensed to form small drops of water, the fog is formed. When the temperature of air during winter season reaches near to dew point, the water vapour gets condensed around small particles of dust and remains suspended in the air because of their low weight.

Q2. The technique of chromatography is used to - The technique of chromatography is used  
for -
(a) Identify color substances / color materials 
(b) Determine the structure of substances Determine the structure of materials 
(c) Dry distillation of colouring substances / dry distillation of color substances 
(d) Separate the substances from a mixture
Show Answer
Ans.(d) 
Sol. Chromatography is a separation technique used to separate the different components in a liquid mixture. The separation is based on differential partitioning between the mobile and stationary phases. Chromatography may be preparative or analytical. The purpose of preparative chromatography is to separate the components of a mixture for more advanced use and thus a form of purification.

Q3 What element is found in the  
Earth's layer
(a) Oxygen / Oxygen 
(b) Nitrogen / Nitrogen 
(c) Manganese / Manganese 
(d) Silicon / Silicon
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. The element found the maximum in the soil layer is Oxygen 46.8% followed by Silicon 27.72%, Calcium 3.65% and Carbon 0.6%.

Q4. Which is the most abundant element of Oxygen on Earth? 
What is the most abundant element after oxygen on the surface of the Earth? 
(a) Silicon / Silicon 
(b) Carbon / Carbon 
(c) Sodium / Sodium 
(d) Chlorine / Chlorine
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. The most abundant element on earth’s surface after Oxygen is Silicon. It was discovered by J.J Berzelius in 1824. The word ‘Silicon’ was taken from the Latin word silex. Silicon chips are used as a semiconductor in computers.

Q5. Which of the following is the most abundant element in the universe? 
Which of the following elements is abundant in the universe 
(a) Hydrogen / Hydrogen 
(b) Oxygen / Oxygen 
(c) Nitrogen / Nitrogen 
(d) Carbon / Carbon
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. The most abundant element in the Universe is Hydrogen, which makes up about ¾ of all matter. Helium makes up most of the remaining 1/4(25%). Thus, it is clear that hydrogen is the most common and abundant element in the Universe. While the most abundant element in the earth’s crust is Oxygen making up 46.6% of earth mass.

The chemical name of limestone is? 
Is the chemical name of limestone? 
(a) Calcium Carbonate / Calcium Carbonate 
(b) Magnesium Chloride / Magnesium Chloride 
(c) Sodium Chloride / Sodium Chloride 
(d) Sodium Sulphide / Sodium Sulphide
Show Answer
Ans.(a) 
Sol. Limestone is a sedimentary rock composed largely of the minerals Calcite and Aragonite which are different crystals form of Calcium Carbonate (CaCO3). Limestone binds with silica and other impurities to remove them from the iron.

Q7. The chemical formula of the plaster of Pars is-  
What is the chemical formula of Plaster of Parisis -
(a) CaSO₄ 
(b) CaSO₄½H₂O 
(c) CaSO₄.H₂O 
(d) CaSO₄.2H₂O
Show Answer
. (B)
Sol. A group of gypsum cement, essentially hemihydrated Calcium Sulphate (CaSO4. 1/2H2O), a white powder that forms a paste when it is mixed with water and then hardens into a solid used in making a cast, mould and sculpture.